Rizzardi Pojega Ripasso czyli północne Włochy w butelce

cokosy

Rizzardi Pojega Ripasso czyli północne Włochy w butelce

Rizzardi Pojega Ripasso wino

Pojega jest kameralną winnicą, położoną w środku malowniczego ogrodu, która znajduje się w północno-wschodnich Włoszech w pobliżu Werony w bezpośrednim sąsiedztwie jeziora Garda. Winnica znajduje się w regionie o nazwie Valpolicella i słynie z doskonałych, harmonijnych win, a na miejscu można spotkać przemiłą, profesjonalną obsługę, która opowie o produkcji trunków.

Jednym z produktów dostępnych w winnicy Pojega jest wino Rizzardi Pojega Ripasso. Należy do czerwonych, wytrawnych win o spokojnym smaku. Posiada apelację Valpolicella Classico Superiore DOC, zatem jego produkcja wymaga najstaranniejszego doboru szczepów, jak i sama metoda jest interesująca. Trunek produkuje się metodą ripasso. Jest ona typowa właśnie dla regionu Valpolicella i polega na użyciu gron wykorzystanych już wcześniej do produkcji innego rodzaju wina o nazwie amarone w celu uzyskania podwójnej fermentacji. Wówczas ripasso przechwytuje charakterystyczną dla amarone dojrzałość aromatów.

Sprawdź co oferują wina Rizzardi Pojega Ripasso

Szczepy użyte do produkcji Rizzardi Pojega Ripasso to w 85% corvinone, a także corvina, rondinella oraz molinara. Dobór szczepów nie jest przypadkowy, ponieważ są zgodne z zasadami apelacji.

Wino jest harmonijne, charakteryzujące się soczystymi owocowymi nutami. Przez niektórych nazywane „winem drugiego dnia” właśnie ze względu na grona użyte wcześniej przy amarone ujmuje soczystością, a także lekkim ziołowo-migdałowym aromatem z esencją wiśni i gorzkawym finiszem. Dzięki amarone zdecydowanie wyczuwalny jest aromat rodzynek. Początkowo wino może wydawać się zbyt delikatne, jednak gdy pooddycha nabiera swojej zdecydowanej głębi smaku.

Zapach wina nie jest nachalny ani nie drażni. Natomiast barwa przywodzi na myśl kolor dojrzałego owocu granatu.

wino Rizzardi Pojega Ripasso

Trunek doskonale komponuje się z wołowiną czy jagnięciną, ale także potrawami na bazie grzybów. Każdy koneser, który oczekuje, że wino będzie rasowe, jednak chcący uniknąć zbyt nachalnej kwasowości czy goryczy powinien bez namysłu dołączyć Rizzardi Pojega Ripasso do swojej listy pozycji obowiązkowych.